2016. november 18., péntek

Saját otthon folyamatban| Költözés okosan


Költözni sehogy sem egyszerű, de tehetünk azért, hogy a lehető legkönnyebb legyen. Ha időben felkészülünk, tervezünk, ügyesen pakolunk, megszabadulunk, a felesleges holminktól akkor hamar túleshetünk ezen a nehéz feladaton. Ami még így sem lesz egy leányálom, de az életünket könnyíthetjük meg vele. Maga a költözés egy korszak lezárása és egy új megnyitása éppen ezért kell megkönnyítenünk a lezárást és az új kapu megnyitását.


A költözés az egyik legalkalmasabb időszak a szelektálásra, egyrészt megkönnyítjük vele a csomagolást és kevesebb holmival kell berendezni az új otthonunkat, másrészt a felesleges „lomoktól”megszabadulhatunk. Illetve ami nem utolsó, ha kevesebb holmival költözünk, akkor kevesebb hely is kell a költöztető teherautón, ami hát nem kevés pénz amúgy sem.


Ami az első és legfontosabb tervezzünk meg mindent előre, ha tudjuk, hogy mikor fogunk/akarunk költözni, tudjuk, hogy mivel kell aznap számolnunk, körülbelül hány dobozunk/zsákunk lesz, mind megkönnyíti az életünket. Igen lehetnek benne változások, nem úgy sikerülhet minden, ahogy mi elterveztük, de egy iránymutató akkor is van a kezünkben.
A költözésnek is vannak elengedhetetlen dolgai, ami nélkül sehogy sem lehetséges:

1. Dobozok: Lehet venni külön költözésre karton dobozokat, de szerintem nagyon drágák és nem éri meg megvenni őket. Nagyobb üzletekből DM, Zöldséges akár Gyógyszertár simán lehet kérni közepes méretű dobozokat. Közepes méretű doboz alatt kb. egy mikrohullámú sütő dobozát értem, azt még viszonylag egyszerű is megemelni elég sok minden elfér benne. Ezekbe a dobozokba könyvek, törékeny tárgyak, konyhai eszközök, kisgépek, pipere cuccok is beleférnek. Mondjuk én a Pixiboxos dobozokat is félre tettem abba is kisebb dolgokat belecsempészek, illetve ha rendeltem/kaptam valamit dobozba már azokat a dobozokat is megtöltöttem. Azt még nem döntöttem el, hogy maradnak apró dobozok, vagy belekerülnek egy nagyobb dobozba.

2. Újságpapír: A törékeny tárgyak csomagolására célszerű újságpapírt használni így biztosan megúszod a törést főleg, ha fel is tünteted az adott dobozon hogy az törékeny. Illetve ha valami nagyon lifegne a dobozban, akkor begyűrhetsz közé lazán egy újságpapírt és stabilabban megáll.

3. Ragasztószalag vastag erős/olló: A dobozok lezárására illetve a ragasztások megerősítésére szolgál. Az olló pedig ennek a méretre vágására. Legyen belőle minimum 2db, mert úgyis elfog tűnni az egyik, amikor épp a legnagyobb szükséged van rá, majd előkerül, mikor épp nem azt keresed.

4. vastag fekete szemetes zsák/madzag: A ruháknak, ágyneműnek tökéletes, nem tele pakolva, mert leszakadhat, inkább legyen 2 közepes méretű megpakolt zsákod, mint 1 nagy, amit nem bírsz megemelni, vagy ha mégis akkor kiszakad. Madzag a szájának a megkötéséhez.

5. Vákuum zsák: Ha kis helyen szeretnénk a ruhákat, párnákat tárolni és költöztetni akkor célszerű pár vákuum zsákot is beszerezni, amit utána akár az évszakváltásoknál is használhatunk.

Okosságok:
A pakolást kezdjük el időben ne az utolsó időre hadjuk, a nem használatos dolgokat illetve a téli/nyári ruhákat is elzsákolhatjuk, így már azokat sem kell a gardróbban kerülgetni és annyival egyszerűbb dolgunk van a csomagolás közeledtével.

A papírdobozokba mielőtt bepakolunk, mindenképp ellenőrizzük le, hogy elég stabil e a ragasztás az alján és erősíthetünk is rajta. Igyekezzünk a könyveket és a nehéz dolgokat csak félig pakolni benne, illetve az egész csomagolás alatt is tartsuk a 3/4ig elvet, így könnyebb lesz megemelni.

A dobozok és zsákokat helységek szerint is megjelölhetjük, ha még jobban megakarjuk könnyíteni a dolgunkat, akkor egy papíron is vezethetjük, hogy a jelölések alatt körülbelül mik találhatóak.

Számkódolás: Kezd az első dobozt/ zsákot az 1es számmal majd a kettessel. Ha nagyon precíz akarsz, lenni akkor megpróbálod helyiségek szerint számozni. Vagy különböző számkódolással elkülöníteni.

Színkódolás: Számomra ez a legkézenfekvőbb, minden helység kapjon egy saját színt, a színeket jól látható módon vagy szalaggal, vagy vastag filccel tüntesd fel, vagy egy színes papír cetlivel jól láthatóan megtudod jelölni. Ilyen esetben az ajtófélfára is ragaszd azt a színt így a költöztetők, vagy ha egyedül költözöl, akkor ti már egyenesen oda tudjátok vinni az adott helységbe tartozó holmikat.

Pl.: konyha: kék, az előszoba/étkező lila, hálószoba piros, gyerekszoba sárga, nappali zöld, fürdőszoba/WC narancssárga

Kettő keresztezése: A színkódot vegyíthetjük a számkódolással ilyenkor egy adott színt kezdünk el egytől felfelé számozni és azt vezetjük egy külön papíron felírva, hogy ebben a dobozban/zsákban kb. ez található és akkor még egyszerűbb lesz a költözésünk.

Fontos dokumentumokat és ékszereket külön szállítsuk, ezt lehetőleg a saját autónkkal vigyük, magunkkal nehogy elkeveredjen vagy elvesszen. A kisháztartási gépeinket, ha a doboza megvan célszerű abban szállítani így védjük is őket illetve a csomagolásba is megkönnyíti a dolgunkat is. Ha tudjuk, a bútorokat is szereljük, szét amennyire tudjuk, így pénzt is spórolhatunk, ugyanis sajnos sok cég súlyos ezrekért cipeli csak a bútorainkat. A szőnyegeinket feltekerés után rögzítsük, nehogy szétcsússzanak.

Ha lehetőségünk van, rá akkor minden nap 1-1 polcot szekrényt pakoljunk el így megkönnyítjük a feladatunkat és nem lesz teher a költözés előtti összepakolás. Túlélő csomagot is alítsunk össze, de erről majd egy későbbi bejegyzésben beszélek bővebben.
 

képek forrása: google.hu

4 megjegyzés:

  1. Nálunk lakásfelújítás volt nyáron, az is remek alkalom a szelektálásra. Nem is tudom, hány szatyor cucc került el tőlünk, 10 biztos.
    Amikor én összeköltöztem férjjel, akkor ő otthonról költözött én meg albérletből, nem sok cuccunk volt. Sőt, kevés. Pár edény, ruha, használati cucc, tényleg alig valami, ez megkönnyítette a költözést, nem volt szükség teherautóra. Gyakorlatilag egy ágy, asztal székekkel volt a komfort. Szekrényünk sem volt, csak a beépített konyhaszekrény.
    Jó tippeket adtál, egy könyvvel teli nagy dobozt megemelni szinte lehetetlen :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát nekünk sincs sok mindenünk, kb az egész háztartást meg kell vásárolnunk. Van 2 szekrényünk 2 komódunk ágyunk kanapénk és a ruháink az összes többi mindent meg kell/kellett vennünk. Úgyhogy picit nehéz anyagilag, de lassan mindenünk megvan és már csak azt várjuk, hogy mikor költözhetünk

      Törlés
    2. Na, akkor ti előbbre tartotok, mint mi akkoriban :) Konkrétan hónapokig volt egy üres nappalink meg üres gyerekszoba, töküres, aztán lett egy kanapé, lehetett rajta ülni és bámulni szemben az üres falat :) Gyerekszobára arra mindenki kíváncsi volt, na egy pelenkázókomóddal indítottunk meg egy kisággyal, ami nem volt a gyerekszobában egy évig, szóval szőnyeg, semmi sem volt. Szerintem ami fontos, azt érdemes sorban beszerezni, ahogy az anyagiak engedik. Nekünk pl. anyós raktározó típus, tőle kaptunk sufniban tárolt edényeket, eredeti dobozban, sosem használta, étkészletet, igaz, divatjamúlt aranymintásat, de kit érdekelt :) Jól jött minden, azóta is megvan, bár vettünk hozzá másikat.

      Törlés
    3. Csak a legszükségesebbeket vesszük meg, illetve kaptunk egy nagyon jó ajánlatot (jó ha van 1-2 ismeretség) így pl étkező asztalunk is lesz amit kb ajándékba fogunk kapni, mivel annyi minden mást vásárolunk. Én a babaszobát ill a babának ami kell azt mindent utána jövünk mi. Anyóséktól mi is kaptunk étkészletet ill evőeszköz készletet, lehet még lesz elfekvőben pár dolog, de hónapok óta gyűjtögetjük apránként a kell listánkra a dolgokat, Glamour napon vettünk rengeteg háztartási gépet hűtőt ilyeneket.

      Törlés