2016. március 2., szerda

Ara születik| Babonák és hagyományok, mi az amit mi betartunk?


Sziasztok! Ma egy különleges témával fogunk foglalkozni, mégpedig egy olyannal, amiről mindenki már biztos sokat hallott ez nem más, mint az esküvői hagyományok és babonák. Lehet sokat furának és butaságnak tartunk, de vannak benne olyanok, amik nagyon szépek és lehet bennük valami igazság. Most ezekről fogok nektek írni és arról is, hogy nálunk, míg lesznek. Minden egyes pont végére odaírom, hogy lesz vagy nem és egy kis véleményt róla, ha van.



Só és kenyér
A babona szerint, ha két dolog nincs a friss házasok lakásában, akkor veszekedéssel eltöltött házas éveik lesznek. Ez a két dolog nem más, mint a só és kenyér.
<3 Mindenképp lesz, itthon mert boldog házasságot szeretnék.

Koszorúslányok
Két féle verzió is van a koszorúslányokra mind a kettő szerintem ésszerű dolog hisz mind a kettő olyan dolog, ami akár a mai világban is megállja a helyét. Sokan hiszik azt, hogy a koszorúslányoknak eredetileg az volt a feladatuk, hogy a fátyolt tartsák, de nem egészen erről van szó. Az egyik verzió, amiről szerintem nagyon kevesen hallottak az, hogy a környékbeli lányok elkeljenek, vagyis azok a lányok, akik koszorúslányok voltak egy esküvőn ők hamarosan férjhez fognak menni. Miután lehetnek szépek és csúnyák (utóbbi lány/ nő szerintem nincs, mert mindenkiben van valami szép) ezért viseltek egyforma ruhát, hogy mindenki egyenlő eséllyel induljon a leendő férjük megtalálásában. A másik variáció pedig az, hogy a menyasszonyt körülvevő gonosz szellemek megtévesztése volt a szerepük. Éppen ezért a menyasszony előtt léptek be a templomba, hogy onnan kitudják űzni a szellemeket. 

A menyasszonyi ruhát nem láthatja a vőlegény
A hagyomány azt a lényeget szolgálja, hogy a vőlegény ne láthassa a menyasszonyt az esküvő előtt. Éppen ezért ha lehet, akkor ne a vőlegénnyel válasszuk ki a ruhát, hanem rajta kívül, akiben a legjobban megbízunk. De a babona szerint, ha a vőlegény meglátja a ruhát az esküvő előtt, akkor szerencsétlenség fog történni.

<3 Nálunk nem a babona miatt nem látja a ruhát, hanem azért mert azt szeretném, hogy teljes pompámban lásson majd.

Valami kék, valami kölcsönkapott, valami új, valami régi

Ez a szokás egy angol eredetű azon belül is angolszász hagyomány, ami szerint a menyasszonynak öt dolgot kell viselnie az esküvőjén. Vegyük, őket sorba kezdjük azzal, amiről lehet nagyon sokan nem hallottak ez, mégpedig az, hogy a menyasszony bal cipőjébe egy érmét rak. Ez a gazdagságot szimbolizálja. A valami kék Szűz Mária után jött, mégpedig a tisztaság szimbóluma. A valami régi egyértelműen a hajadon boldog éveket a valami új pedig a jövőt az újat szimbolizálja. Az utolsó pedig a valami kölcsönt egy férjezett asszonytól kell kapnia ezzel a házasság sikerét, szerelmét szimbolizálja.

Fehér menyasszonyi ruha
Ókori hagyomány miszerint a fehér a lány tisztaságát érintetlenségét jelképezte. Ma már egyre elterjedtebb a színes menyasszonyi ruha, de azért még rengetegen fehérben házasodnak Ahogy én is fogok.

 Fátyol
A fátyolnak nagyon nagy szerepe van a menyasszony boldogulásában. Ez a vékony anyag képes megvédeni az arát a gonosz szellemektől és a szemmel veréstől. Ezen kívül, még az ártatlanságot is jelképezi. Ha az esküvő előtt a javába helyezi, akkor a házassága bukásra van ítélve, illetve ha más kezébe kerül és ő felpróbálja, akkor az a hölgy galád módon elfogja csábítani a vőlegényt. Az esküvő napján a menyasszony édesapja tűzheti fel a lánya hajába és csak a vőlegény hajthatja hátra.

<3 Itt nekem a mai világban az lenne a kérdésem, ha nem próbáljuk fel, akkor honnan tudjuk, hogy jó e ruhánkhoz?

A menyasszony cipője
A menyasszony cipőjéről már volt szó, most viszont a talpával fogunk foglalkozni, alkoholos filccel a hajadon lányok nevét fel kell írni, akinek a neve az esküvő után is még kivehető ő lesz a következő menyasszony.

Rozmaring
A rozmaringnak van egy nagyon szép jelentése szimbóluma, mégpedig az egymáshoz való örök hűség. Az esküvőn ezt a virágot mind a ketten viselik, a vőlegény a zakójába tűzve a menyasszony pedig a koszorújába.


Autókonvoj
A legjellemzőbb Amerikában, hogy sörös vagy konzerves dobozokat kötnek, a menyasszonyi kocsira ezzel zajt keltve a gonosz démonok mindenkori elijesztésére ugyan ez vonatkozik a hangos dudálásra is.
<3 Miután nem tudjuk, még mitlen kocsival megyünk, így ezt se tudjuk lesz e nálunk.


Rizsszórás, vagy virágszórás
Mindenféle gabona, ahogy a rizs is a termékenységet szimbolizálja, amikor az ifjú pár fejére szórják, akkor bőséges gyermekáldást kívánnak a szórók. De nem csak ezt jelképezi, hanem a jólétet és a gazdagságot is. Manapság divatos kiváltani ezt rózsaszirommal.

<3 Ha lehet nálunk a kerületben, akkor mi rózsasziromra gondoltunk.



Csokordobás
A babona szerint, aki elkapja, a menyasszony csokrát az egy éven belül férjhez megy.
<3 Nálunk nem egészen jött össze az egy év, de azért én hiszek ebben a babonában. Viszont miután nem lesz sok hajadon lány a násznépben én nem gondolkodtam ilyenen, de hugicám szeretné elkapni, ezért megfogom lepni valamivel, csak bírjam ki sírás nélkül 
 
Köszöntő
Nagyon szép szokás beszédet mondani a vacsora előtt ezzel megnyitva az egész lagzit. Mondhatja a pár egyik tagja a tanú, az egyik örömapa vagy egy közeli rokon. Csak azért egyeztessünk a párral, hogy ne botrányos szöveget mondjunk.
<3 Nagyon nehéz döntés lesz számunkra, hogy ki mondja majd a nyitóbeszédet és, hogy mit, de igyekszünk ezt is hamarosan letisztázni.

Fiú a menyasszony ölében
A vacsora alatt egy fiúgyermeket kell ültetni a menyasszony ölébe akkor az egyik utód biztosan fiúgyermek, lesz.
<3 Nálunk ez ki fog maradni sajnos, mert az egyetlen kisfiút, akit meghívtunk valószínűleg nem fogják elhozni.

Menyasszonytánc
Mikor éjfélt üt az óra akkor a menyasszonyt vagy már a menyecskét „Eladó a menyasszony” felkiáltással megtáncoltatja a násznép. Itt kötelező jelleggel valamennyi pénzt kell dobni a fazékba kosárba vagy dobozba. Ezzel a násznép hozzá járul a közös élet kezdetéhez. 

<3 Ezen nagyon sokat gondolkodtunk, még nem döntöttük el, de ha lesz nálunk, akkor a biztos, hogy sorsjeggyel lesz.

Menyasszonyrablás
A menyasszony elrablása is üde színfoltja az esküvőknek, amikor a vőlegénynek meg kell próbálnia megakadályozni a rablást, hogy méltó legyen a lány kezére, többnyire kevés sikerrel. A menyasszonyt az ara rokonaiból és barátaiból álló csapat rabolja el, és viszi ismeretlen helyre, miután megkezdődik az egyezkedés a “váltságdíjról”.

<3 Ezt nagyon butaságnak tartom, hisz már lassan 2 év együtt élés után nem hiszem, hogy alkalmatlan lenne, és mi van, ha nem tud visszaszerezni vége az esküvőnek?


Torta szelés/ törés

Már az ókorban is létezett az esküvői torta, amit akkoriban nem felszeleteltek, hanem a menyasszony fején törték össze. Ez a termékenységet szimbolizálja, A hiedelmek szerint minél nagyobb és díszesebb a torta annál több gyermek fog születni a házasságban. Az összetartozás jelképeként a menyasszony és a vőlegényt, akinek vágják el a tortát. Az lesz az úr a háznál, akinek a keze feljebb van a szeletelés közben. Ha az ifjú pár egymást is megetetik a tortával, akkor ugyan olyan édes és boldog lesz a hazaságuk, mint a torta.

<3 Mindenképp lesz tortánk és figyelni fogok arra, hogy az én kezem legyen felül.


Átemelés a küszöbön
Ez egy nagyon szép szokás bár manapság már nem annyira korszerű, hisz állta lában az esküvő előtt már együtt élnek a párok. Ha a menyasszony elbotlik a küszöbön az rossz jel ugyanis a rossz szellemek a küszöb alatt laknak. Éppen ezért a férj az otthonukba érkezés előtt felkapja a feleségét és átemeli a küszöbön. Ezzel megakadályozzák és átverik a démonokat, akik megátkozzák a friss házasok új közös életét. Mert ha a lány lába nem éri a földet, akkor a szellemek azt hiszik, hogy egy ember lépett a házba. Az férj ezzel megvédi a házasságukat és a feleségét is.
<3 Ez biztosan lesz nálunk ez annyira szép és romantikus.


Csokor
A menyasszonyi csokor a boldogságot szimbolizálja, eredetileg a csokrot a vőlegény rendeli és választja ki menyasszonya számára. Miután a kettőjük boldogságáról van szó így a csokorból egy szálat ő is magára tűzi. Az igen kimondása után a menyasszony a hajadon lányoknak dobja a csokrát.

Harisnyakötő
A menyasszonyi csokorhoz hasonlóan a férfiaknak is van valami, amiért folyhat a küzdelem ez nem más, mint a harisnyakötő. A menyegző után a vendégsereg előtt veszi le a vőlegény a menyasszony lábáról majd dobja a férfiak közé- a lesz a követőző vőlegény, aki elkapja a harisnyakötőt.

Gyűrű 
Az egész esküvő legbecsesebb és legcsodálatosabb darabja a gyűrű. A végtelenséget az állandó megujjulást jelképezi. A jegygyűrű a rossz szellemeket és az ellenségeke is távol tartja. Ha lekerül, a jegygyűrű az ujjról az balszerencsét hozhat. Ha a gyűrű felhúzásnál megakad a menyasszony ujján, akkor ő lesz a főnök a házasságban.

<3, ha nem felejtek el, akkor erre figyelni fogok.

Cserép/ porcelán törés
Ez egy germán eredetű szokás. Ezeket a tárgyakat a párnak közösen kell a lehető leghangosabban összetörniük, hogy a hangos csörömpölés elűzze a gonosz szellemeket és bebiztosítsák a zavartalan boldog életüket. Az összetört darabokat a nagy törés-zúzás után az ifjú párnak együtt kell feltakarítania, ezzel jelezve, hogy minden helyzetben összetartoznak és számíthatnak egymásra.

Só a táskában 
A babonás menyasszonyok feltétlenül tartsanak maguknál a nagy napon egy kis sót a zsebben, vagy a táskában, hogy kiküszöböljenek minden fajta balszerencsét.

Mitől lesz boldog, vagy problémás házasságunk?
A szerencsétlenség elkerülésére célszerű a nagy napon szivárványt, fekete macskát vagy kéményseprőt látni. Ha problémás házasságot szeretnénk, akkor nyulat, malacot vagy gyíkot lessünk meg. Illetve jó alaposan kukkantsunk be egy kinyitott sírba is. Ha gyereket nem akarunk, akkor keressünk az utcán egy apácát illetve egy magányos papot.

Legény-és leánybúcsú
Ennek a két búcsúnak is egy babona az alapja. Bár csak a legénybúcsút tartották réges régen. Ami a gonosz szellemek elűzésére szolgált, a vőlegény a barátaival hatalmas zajt csapva kergették el. Ma már egy utolsó független partizást takar. De mivel esélyegyenlőség van ezért a menyasszony a barátnőivel és a koszorúslányaival egy hatalmasat bulizik az esküvője előtt. 


Gyöngysor


A könnyeket szimbolizálják a gyöngyök ezért a menyasszonynak nem szabad viselniük. Ha az esküvőre menet esik az eső, akkor is sokat fog sírni még életében.

Torta felvágása

A tortát közösen kell felvágniuk, és akinek a keze eközben felül van, az fogja a viselni a házasságban a nadrágot. Ha az ara és az ifjú férj megetetik egymást egy-egy falat tortával, az garancia az édes házas évekre.

A menyasszony cipőjének elcsenése

A násznép egyik tagja egy óvatlan pillanatban ellopja a menyasszony cipőjét. Elárverezik, és a férj csak úgy válthatja ki a cipőt, ha pezsgőt iszik belőle. Így természetesen megkapja az árverésen összegyűlt pénzt is.

A fotók forrása google.hu

2 megjegyzés:

  1. Mennyi szokás, tényleg megadták régen az esküvő módját!! Minket megleptek a zörgős autóval, a vicces szomszéd felkötözött pár dobozt az autóra suttyomban :)
    Egyik barátnőmet lopták el, mint menyasszonyt, elmentek vele egy bárba és amit ittak, azt a férjnek kellett kifizetni.
    Nem szabad levenni a jegygyűrűt? Tényleg van, aki sosem veszi le, én otthon mindig, nekem ez egy ékszer, zavar is, ha csinálok valamit.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen rengeteg szokás van, én nagyon úgy érzem, hogy a régi hagyományok ma már teljesen elvesznek, jó nálunk is a háromnegyede nem lesz, de hát nem tudok mit csinálni alig leszünk.

      Én nem fogom levenni a gyűrűt az biztos, a jeggyűrűm is úgy hozzám nőtt, hogy ha le kell vennem mert mondjuk tésztát gyúrok akor már nagyon hiányzik

      Törlés