2018. október 28., vasárnap

Fogzási kisokos/segédlet.

Második gyerekesként azt hittem mindent tudok a fogzásról és nem fog meglepni semmi hát még is sikerült Vikinek ugyanis mire ezt olvassátok az alsó két metsző foga már kint is van. Igen 15 hetesen úgy gondolta elindítja a fogak növesztését. Általában a fogak 6 hónapos kor körül bújnak ki, de mint látjátok vannak kivételek és ezek erősítik a szabály.


Anno Rolandnál 3hónaposan indult el és még mindig nincs kint minden foga. Elsőre csak a fogcsírák kezdenek el mocorogni ami már sok babánál szenvedést jelent. Most Vikinek a felsők mocorognak elég rendesen az alsó két foga már kint van szépen lassan nő és egyre jobban szúr.

De nézzük, hogy mik is a tünetek:

Erős nyálzás
Nem arra gondolok amikor elkezdenek nyálazni vagy mikor felfedezik, hogy van nyelvük és nyáluk és fújják köpködik. Amikor elkezdődik a fogzás úgy isten igazából ömlik a nyáluk, sajnos ilyenkor apró kiütések is megjelenhetnek az állukon illetve a szájukon körbe.

Rosszul alszik
Sajnos a szülőknek az egyik legrosszabb álma egy rossz alvó baba. Pedig ilyenkor az esetek többségében a baba rosszul alszik még az is aki egész éjjel alszik. Ha nagyon nem bírjátok és szenved nagyon akkor jöhet egy kis Nurofen inkább kapjon egy kevés fájdalom csillapítót mint mindenki szenvedjen.


Ingerlékeny lesz
Ez teljes mértékben ismerős számunkra hisz Roli ilyenkor nem csak ingerlékeny de agresszív is lesz. Sokkal többet sír hamarabb felidegesíti magát. Ilyenkor bevethetjük a fájdalomcsillapító zsibbasztó géleket például Dologel, Dentinox

Amit tud rág
Amikor elkezdik felfedezni a környezetüket ezt általában a szájukkal is teszik, amit csak lehet megrágcsálnak. Ha ezt hosszú ideig inkább tömő mozdulatokkal tesznek akkor lehet elkezdődött a fogzása, ilyenkor adhatunk neki hűsítő rágókával. Ezzel együtt az ujjait is rághatja vagy ha cumizik akkor a cumi keményebb felét is rághatja.

Így pirosság/dagadás
Ha belenézünk a szájába láthatjuk, hogy elkezd dagadni vagy nagyon piros lesz. Akkor egyértelműen tudhatjuk, hogy beindult a fogzás hisz ilyenkor ez nagyon nagy fájdalmat okoz a gyermeknek. Vikinek pl az alsó két fogánál egyáltalán nem volt piros neki ez teljesen kimaradt. Viszont neki rögtön mikor már ott tartott látszott a kis fog de még az íny alatt. Kemény kis dudort is érezhetünk.

Rosszul eszik
Sajnos itt is két véglet van, van aki evéssel nyugtatja magát de van olyan gyermek is aki ilyenkor mindent elutasít mert fáj neki. Roli is illetve Viki is sajnos ilyen. Ilyenkor evés előtt egy 5-10percel bekenhetjük az ínyét valamilyen zsibbasztó géllel akkor lehetséges, hogy könnyebben fog enni. 

Hasmenése van
Sajnos ilyenkor a széklete is eléggé meglágyul és hasmenése is lehet, ilyenkor különösen kell figyelni a krémezésre mert kicsípheti illetve pelenkakiütéses is lehet a feneke.

Hőemelkedés/Láz
Előfordulhat, hogy belázasodik a gyermek van olyan akinek akár 39 fokos láza is lehet, Rolinak szerencsére csak hőemelkedése szokott lenni. Vikinek idáig nem volt ilyen problémája.


A fent felsoroltak nem minden esetben jelentkezik ugyanis vannak olyan babák/gyerekek akik ezt a folyamatot észre sem veszik. A fogzás egy teljesen egyedi dolog. Van olyan gyermek akinek 2-3 hónapos korban de van olyan is akinek majdnem egy évesen bújuk ki az első foga. 

Általában a fogzás ilyen sorrendben/időrendben jönnek ki:

Alsó középső metszőfogak 6-10hónap
Alsó oldalsó metszőfogak  10-16 hónap
Alsó első őrlőfogak 14-18 hónap
Alsó szemfogak 17-23 hónap
Alsó rágófogak 23-31hónap

Felső középső metszőfogak 8-12hónap
Felső oldalsó metszőfogak  9-13 hónap
Felső első őrlőfogak 13-19 hónap
Felső szemfogak 16-22 hónap
Felső rágófogak 25-33hónap

Rolandnak a szemfogak hamarabb jöttek ki mint az őrlők, ritkán ez is előfordúlhat.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése