2014. szeptember 16., kedd

Születésnapi Torta

Sziasztok!

Ne haragudjatok, hogy eltűntem, ennek két oka is van! Egyrészt amit a cím is elárul születésnap volt a családban, a másik pedig az hogy lebetegedtem :(


Ebben a hónapban két születésnap is van. Egyik hugomé aki most szombaton volt 8 éves. Másik anyukám akinek most lesz vasárnap a születésnapja.

Mielött rátérünk a születésnapi tortára, sikeresen összeszedtem egy homloküreg gyulladást mandulagyulladással egybekötve, de hogy azért ne örüljünk hogy csak ennyi lehet pajzsmirigyem is gyulladásban van. Két féle antibiotikumot szedek és két hét múlva labor vizsgálat, lehet a homlokomon is a folt ennek az egyik tünete (hármas gyulladás) Ha az antibiotikum nem segít tovább megyünk, füll-orr-gégészetre és bőrgyógyászatra.

Nézzük a tortát:

Hozzávalók:

  •  Egy kb 26cm tortaformához:
  • Piskóta:
  • 20dk cukor +80dkg a habba
  • 35dkg liszt
  • 1,5dl olaj
  • 1,5dl tej
  • 4 tojás
  • 1cs sütőpor

  • A krémhez:
  • 5 tojás
  • 25 dkg kristály cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 29 dkg hűtőből épp kivett vaj
  • 31 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg cukrozatlan kakaópor

Elkészítés:

Először is a piskótához kimérek mindent:
7 egyik edényben a lisztet a sütőporral (kakaós esetén a kakaó is), másik edényben a cukor tej, olaj, tojássárga, harmadik edény a tojásfehérje csipet sóval, pár csepp citromlével, és van egy negyedik edény is, abban pedig a cukor van, amit a habba szánok.
 Mindig a tojásfehérjével kezdem, felverem, majd hozzáadom a cukort, és kemény habbá verem az egészet.
 Utána elkeverem a tejet, az olajat, a tojássárgát és a cukrot, csak annyira, hogy elvegyüljön. Rászitálom a sütőporos lisztet (kakaós esetén a kakaós-sütőporos lisztet), elkeverem alaposan. Teszek a felvert tojáshabból vagy 2 kanálnyit a masszához, és egy kézi habverővel elkavarom benne, azaz fellazítom a sárga masszát. Párszor ezt megismételem, majd beleteszem az összes habot, és simára keverem. Arra figyeljünk, hogy az edény oldaláról is alaposan leszedjük a sárga masszát, ezt egy nagyobb kanállal, habkártyával, szilikonos keverőlapáttal könnyen meg tudjuk oldani. Ha ez elmarad, és nem egyenletesen oszlik el benne a tojáshab, akkor itt ott tömöttebb lesz a lapunk.

Ezután tortaformába/tortagyűrűbe teszem, aminek csak az alján legyen papír, oldala maradjon szabad. A forma oldalára felhuzogassuk kicsit a tésztát, így sülés közben jobban tud kapaszkodni, egyenletesebb lesz a végeredmény.

175 fokon sütöm, míg szép színt nem kap, biztonság kedvéért végezhetünk tűpróbát is. Akkor vágom lapokra, amikor teljesen kihűlt!

A krémhez a tojásokat a cukrokkal egy lábasban folyamatosan kevergetve kis lángon addig hevítjük, míg teljesen el nem olvad. Ezután a robotgép üstjébe öntjük, és addig habosítjuk, amíg szobahőmérsékletűre nem hűl. Ekkor belekockázzuk a vajat, elkeverjük. Nem baj, ha darabos marad, majd a csoki feloldja.

A csokoládét vízgőz fölött vagy egyéb módon felolvasztjuk, elkeverjük benne a kakaót, és apránként, folyamatos keverés mellett a tojásos habhoz adjuk. Alaposan elkeverjük, sima krémet kapunk.

Hűtőben lehűtjük, majd tölthetjük a tortát.  Érdemes pár órát rászánni mert elég folyós az állaga. s. A lapokat betöltjük a krémmel, majd kívülről is krémmel díszítjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése