2016. december 12., hétfő

Saját otthon folyamatban| Első teendők beköltözés elött/után

Maga a költözés egy hatalmas feladat, de amit előtte és utána kell csinálnunk az is borzalmasan nehéz és sok odafigyelést igényel, sajnos tudom, mert pont most vagyunk a kellős közepén így a karácsonyi nagy hajtásban. De összeszedtem, hogy nektek tudjak vele segíteni.

Első és legfontosabb eldönteni, hogy ki mikor költözik? Nálunk egyszerű volt, mert teljesen üres a lakás így a birtokba adás után bármikor költözhetünk. Maga a költözést a birtokba adás, vagyis a kulcsátadás és mérőóra átadás előzi meg. Ilyenkor az eladó és a vevő körbejárja az ingatlant, hogy minden a szerződésnek megfelelően van e a lakásban. Ilyenkor egy jegyzőkönyvet írunk, amikor a mérőórákat is átvesszük.

A második dolog, amire figyelnünk kell illetve megbeszélés tárgyát képzi az az, hogy mi marad a lakásban. Ami általában már a szerződés tárgyát képzi leginkább a bútorok és háztartási eszközök iránt kell érdeklődnünk, hogy mik maradnak bent. Sajnos előfordul olyan is, aki még az izzót is kicsavarja illetve akár a bojlert is leszereli.

A költözés előtti hetekben érdemes ütemtervet készíteni, leginkább a beköltözés előtti munkálatokat kell összeírnunk. Amiket fontos elvégezni. De erre az ütemtervre rá lehet írni magát a költözést, mit mikor és hogyan akarunk költöztetni, utána a kipakolást is beütemezhetjük akár helységekre lebontva.

Mielőtt költöznénk, mérjük le az ajtókat a liftet vagy bármit, ami akadályozhat minket a költözésben ugyanis nagyon kellemetlen lehet, ha a költözés napján derül ki, hogy egyáltalán nem fér be a liftbe vagy az ajtónkon az a bútor, amit átszállítunk egyik helyről a másikra.

Az egyik első dolgunk legyen az, hogy lecseréljük a zárat. Ezt akár a birtokba vétel napján is megtehetjük. Nem tudhatjuk, hogy kinek van kulcsa a lakáshoz és nehogy meglepetés érjen minket, hogy valaki beállít mikor mi már a saját lakásunkban lakunk. Illetve ha van riasztó a lakásban, akkor azt is jelezzük a cégnek, hogy új tulajdonos van.

Letudtuk a költözést a költöztető autó átért. Erről már írtam egy bejegyzést, hogy ezt a részt, hogy könnyíthetjük, meg így ezzel most nem húzom az időt.
Már ott is említettem, hogy legyen összekészítve egy takarítószer csomag, amivel kitudunk takarítani a beköltözés után illetve egy alap élelmiszer csomagot is másnapra ruhát illetve az esti fürdéshez, ami kell utána az alváshoz és az ágynemű garnitúránkat is.

De a legnagyobb feladatunk és a legtöbb időnket elvevő feladat az átjelentkezés ugyanis mindenhol át kell íratnunk az új címünket. A legfontosabbak, amire 15-30napunk van.

Elektromos művek: villanyóra állás, birtokba adási jegyzőkönyv, adásvételi szerződés illetve a nyomtatványuk szükséges. Pár héten belül kimegy egy szakember ellenőrzést tartani.

Díjbeszedő: itt a vizet, gázt tudjuk intézni. Ide is a fentebb leírt nyomtatványok kellenek ez egy picit hosszabb ügy, mert itt több a papírmunka.

Főtáv: A fűtésért felelős, itt figyelni kell, hogy a tulajdon átruházó nyilatkozatott is kell vinni az adásvételi szerződés és a birtokba adási jegyzőkönnyön kívül.

Közös képviselő: Csatorna, szemét szállítás illetve a közös költséget kell náluk a nevünkre írattatni.
Okmányiroda: Lakcímkártyát átíratni ide kell az adásvételi szerződés
Bankok: postai címet módosítani

TV/Internet/Telefon: ha akarunk ilyen szolgáltatást célszerű megrendelni akár a költözés előtti héten, mert a cégek 8-15napos szerelési határidővel dolgoznak.

Amit érdemes leelenöőriznünk: működnek ezen a csapok, van e víznyomás (különösen a hideg/meleg vízre figyelni), van e fűtésünk, hova kell esetleg lámpát szerelnünk, a tűzhely működik e, üzemképesek e a műszaki cikkeink, az ajtók záródnak ea nyílászárók jók e?

Ha van, rá módunk mutatkozzunk be a szomszédoknak, egy jó pontot szerezhetünk náluk, ha látnak minket, hogy kik vagyunk. Elég csak bemutatkozni, elmondani a nevünket és azt, hogy mi fogunk a szomszédba lakni.



A kipakolást megkönnyíthetjük úgy is, ha X időt vagy akár egy napot rászánunk egy helység teljes kipakolására/berendezésére. Így tuti minden hamar a helyére kerül és nem lesz kapkodás az egész.

2 megjegyzés:

  1. Huh, ez bonyolult, nálunk teljesen új és üres lakás volt, az könnyebb :)
    A szomszédoknak még költözés előtt érdemes bemutatkozni, ill. barátkozni velük, mert kiderülhet, hogy olyan szomszéd mellé költözöl, aki nem szimpi.

    VálaszTörlés
  2. Próbálkozunk, a két szomszéd elég változó. De hát ez van, nem tudunk mit tenni. Ebből a listából nekünk már csak a főtáv, a közösképviselő illetve a lakcímkártya van hátra.

    VálaszTörlés