2016. április 14., csütörtök

Ara születik| A tanúk feladata


Sziasztok! A mai bejegyzés kicsit nem rólunk szól, mint a menyasszony és a vőlegény, hanem egy másik kulcsfontosságú szereplő a nagy napunkon ez nem más, mint a Tanú. Rengeteg „feladata” van, aminek a lehetőségével élünk vagy sem, de ha élnénk, akkor ez a bejegyzés egy jó iránymutató annak, hogy mit is kéne csinálnia a hagyományok szerint.


Nálunk Zsolti részéről egyértelmű volt, hogy a nővére lesz a tanú így őt ki is pipáltuk, viszont nálam nagyon nagy fejtörést okozott, hogy ki legyen. Évekig abban a hiszemben éltem, hogy a legjobb barátom lesz a tanúm,  aztán a sors úgy hozta, hogy életemben nem csalódtam még akkorát, mint benne így lehúztam a listámról. Aztán elkezdtem gondolkodni, hogy, na de ki legyen és itt jött Zsolti legjobb barátja, akivel nekem is nagyon jó a viszonyom, valahogy első perctől kezdve úgy érzem, hogy barátom (remélem ő is) Így őt kértük fel erre a nemes feladatra. Itt el is döntöttem, hogy nem szeretnék rábízni semmilyen + feladatot jó a nagy napon kap majd 1-2 feladatot, de az nem az előkészületek alatti dolgok.


 Az eredeti hagyomány szerint a helyszínt, a stílust és a témát is vele kell egyeztetnünk, na de könyörgöm egy „vad idegen” embernek, még ha testvér, akkor is mi köze van. Ez a párról szól, nem beszélném meg senki mással a vőlegényemen kívül, mint ahogy nem is tettük.
Felkértek tanúnak? Igent is mondtál, na de hogyan tovább?
Nem fogok  konkrét listát írni arról, hogy milyen feladatai vannak, csak kicsit érintőlegesen, mert teljesen menyasszony függő, hogy mit csináltat meg a tanújával.
 Ami az első és legfontosabb az az, hogy tisztázzátok rövid időn belül a felkérés és elfogadás után, hogy tart ezt az igényt a segítségedre a szervezés alatt, ha azt mondja igen, kérdezz rá miben, ha nemet mond, akkor fogadjuk el, de időközönként azért kérdezzünk rá, hogy esetleg van e valami, amiben segítség kell. Ezt se hetente csak úgy időközönként.

Ha tanú, vagy főleg ha nő, akkor elvileg a lánybúcsút is neked kell szervezned, kérdezd meg akar e, ha igen milyen jellegűt akar e Chippendale fiút vagy egyáltalán nem, akar e micsodás hajráfban vagy a nyakában egy férfi testrésszel rohangálni. Ha nem akkor úgy szervezd meg. Viszont az időpontot beszéld meg vele és utána kezdj el szervezkedni. Én tuti aznap valami extrább sminket erőltetek magamra úgy hajnalok hajnalán, vagy az indulás előtt. Ami már csak pár hét és esedékes lesz. Amiről szintén hamarosan olvashattok egy készülődős bejegyzést :)

A készülődés alatt is érdemes a menyasszonnyal lenni, ha segíteni kell valamit, nálunk ez nem lesz, ugyanis nem szeretnék előtte öltözni így az én drága koszorúslányomat fogom felkérni az itt felsorolt feladatokra: Vigyél vizet és legalább fél óránként tuszkolj bele (menyasszonyba) pár korty folyadékot a haj smink készítése közben is szívószállal tud inni. Ha bepánikolna támogasd, nyugtasd meg, hogy minden szép és jó lesz.

Legyen nálad az SOS csomag (erről is írok majd külön) A bevonulást is beszéljétek meg ti, hogy szeretnétek, mi szerintem úgy fogunk bemenni, hogy vagy a tanúk is bevonulnak utána Zsolti utána a húgom utána én nevelőapukámmal. Vagy a vége ugyan az, csak a tanúk már bent állnak ezt még nem egyeztettük le 100% ra. Ha a fátyla hosszú vagy van, uszálya igazítsd el, hogy szépen álljon. Ha megkell fogni a csokrot, akkor, fogd meg, ha alá kell írnod, írj alá, hogy hitelesíts a házasságukat. Illetve a fényképek miatt próbálj nem grimaszolni és hatalmas terpeszben ülni, hisz központi helyen vagy.


Ha nincs külön személyzet felbérelve a szertartás után terelgesd a násznépet, segíts nekik eligazodni egy egy helyzetben. Illetve kicsit visszakanyarodva az elejére, mi pl. megfogjuk kérni, hogy a köszönetajándékot a szülőknek szállítsa a helyszínre. Elvileg a tanúnak kéne elvinni a menyasszonyt a találkozási pontra, na, nálunk ilyen nem lesz.

A szertartás után, ha szükség van rá és nem egyértelmű mutasd, meg a vendégeknek hol tudnak írni a vendégkönyvbe, esetleg terelgesd őket, ha nincs erre külön személyzet a helyszínen. 

Támogasd és legyél a menyasszony mellett. A vőlegény tanújának igazából a legénybúcsú megszervezése az egyetlen feladat, ami a szertartás előtti részre szól.

Voltatok már tanúk? Mik voltak a feladataitok?

*forrás: google.hu

1 megjegyzés:

  1. Még nem kértek fel tanúnak. Nekem már volt tanúm, lánybúcsút szervezett, de mivel kis esküvő volt, nem kellett másban közreműködnie.

    VálaszTörlés