Sziasztok!
Mint ígértem ma a vizsgálatairól és másodlagos
intoleranciáról írok bővebben. Körülbelül egy hónapja élek tudatosabban,
figyelek oda arra, hogy mit ehetek ihatok vagy éppen egy adott termékből
mennyit. A következő részben ezt fogom részletesebben elmesélni, most tényleg
még magáról a betegségről szeretnék írni, mert most hiába mondom azt, hogy ha
ezt eszed jobb lesz, hisz én se hinném el ha nem tudnám miért kell ezt
csinálnom. Főleg, hogy én már a hasmenés részét egy égi áldásnak fogom fel,
persze ha éppen eltudok rohanni mert legalább addig sem hízom. De a vitamin
amit szedek így értelmetlen nemde?
A tejcukor-érzékenység megállapítása
Nagy eséllyel megállapítható a tejcukor-érzékenység,
amennyiben az illető a tejtermékek fogyasztása után fél órával tapasztalja az
előző részben említett tüneteket, illetve ezen élelmiszerek elhagyása után
elmaradnak. Nem kell azonban lemondanunk a tejről, mindössze válasszunk laktózmentes
termékeket vagy használjunk rágótablettát, cseppeket.
Laktóza-intolerancia tesztek
Mivel a tejcukor-érzékenység egyszerűen megállapítható
és kezelhető (laktózmentes termékek fogyasztásával vagy a tejtermékek
elhagyásával), annak orvosi diagnosztizálása célszerű.
Azonban, ha valaki mégis szakmai diagnózist szeretne,
négyféle teszt is rendelkezésre áll a laktóz-intolerancia megállapítására.
Mivel a laktóz vagy tejcukor nem
képes közvetlenül felszívódni az emésztés során, így a vékonybél bolyhainak
tövében található sejtek és a normális bélflóra baktériumai által termelt
laktáz enzim bontja a tejcukrot egyszerű cukrokká: glükózzá (szőlőcukor) és
galaktózzá.
Az így lebontott monoszacharidok vagy egyszerű cukrok már képesek felszívódni az emésztőrendszerből a véráramba. Így válik alkalmassá, a laktóz oldattal végzett hidrogén kilégzési tesztvizsgálat a laktóz intolerancia igazolására. Amennyiben nem termelődik laktáz enzim, akkor a laktóz bakteriális erjesztés útján bomlik hidrogénre és szerves savakra. A kilélegzett levegőben mérhető jelentős hidrogén gáz koncentráció növekedés laktózintoleranciára utal.
Ezt a jellegű vizsgálatot használják
laktulóz-, fruktózmalabszorpciós betegség megállapítására is, természetesen
akkor laktulózzal, vagy fruktózzal végzik el a próbát!
Ha már tudjuk, milyen vizsgálatokkal juthatunk
közelebb a megoldáshoz jöjjön egy kicsit több információ a másodlakos
intoleranciáról :)
másodlagos laktóz-intolerancia okai
A másodlagos laktóz-intolerancia egy alapbetegség
következtében alakul ki. A másodlagos laktóz-intoleranciát ezért szerzett
laktózérzékenységnek is nevezik. A másodlagos laktóz-intolerancia gyógyítható!
Az alapbetegség kezelésével és a bélflóra helyreállításával a szerzett
laktózérzékenység is elmúlik. Mik okozhatnak másodlagos laktóz-intoleranciát?
Vírusos bélfertőzések, cöliákia (azaz gluténérzékenység), antibiotikumok
szedése során is kialakulhat.
Sokszor gyógyszerek szedése során alakul ki a szerzett
tejcukor-érzékenység:
Kiváltó ok: Gyógyszerek:
Antibiotikumok, egyes kemoterápiai gyógyszerek
gluténérzékenység szövődményeként is alakulhat ki
szerzett tejcukor-érzékenység:
A gluténérzékenység
szövődményeként is alakulhat ki szerzett tejcukor-érzékenység:
Kiváltó ok: A szervezetbe glutén tartalmú
étkezéssel bevitt glutén által kiváltott, élethosszig tartó
vékonybél-nyálkahártya elváltozásával járó autoimmun betegség.
másodlagos laktózérzékenység hátterében vírusos megbetegedések, fertőzések is állhatnak.
Kiváltó ok: Főként
calici-, rota-, enterális adeno-, astro-, corona vírusok okozta hasmenés miatti
bélflóra kihalás
Krónikus hasmenés: Mikor van krónikus hasmenés?
Hol lehet a probléma?
Kiváltó ok: Emésztőrendszert érintő betegségek,
például:
Következő részben jöhet a
kezelés és egy kis diétás ismeretek.
| ||
2015. szeptember 19., szombat
A laktóz intoleranciáról 2. rész
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése