2015. szeptember 19., szombat

A laktóz intoleranciáról 2. rész




Sziasztok!
Mint ígértem ma a vizsgálatairól és másodlagos intoleranciáról írok bővebben. Körülbelül egy hónapja élek tudatosabban, figyelek oda arra, hogy mit ehetek ihatok vagy éppen egy adott termékből mennyit. A következő részben ezt fogom részletesebben elmesélni, most tényleg még magáról a betegségről szeretnék írni, mert most hiába mondom azt, hogy ha ezt eszed jobb lesz, hisz én se hinném el ha nem tudnám miért kell ezt csinálnom. Főleg, hogy én már a hasmenés részét egy égi áldásnak fogom fel, persze ha éppen eltudok rohanni mert legalább addig sem hízom. De a vitamin amit szedek így értelmetlen nemde? 


A tejcukor-érzékenység megállapítása
Nagy eséllyel megállapítható a tejcukor-érzékenység, amennyiben az illető a tejtermékek fogyasztása után fél órával tapasztalja az előző részben említett tüneteket, illetve ezen élelmiszerek elhagyása után elmaradnak. Nem kell azonban lemondanunk a tejről, mindössze válasszunk laktózmentes termékeket vagy használjunk rágótablettát, cseppeket.
Laktóza-intolerancia tesztek
Mivel a tejcukor-érzékenység egyszerűen megállapítható és kezelhető (laktózmentes termékek fogyasztásával vagy a tejtermékek elhagyásával), annak orvosi diagnosztizálása célszerű.
Azonban, ha valaki mégis szakmai diagnózist szeretne, négyféle teszt is rendelkezésre áll a laktóz-intolerancia megállapítására.
  • hidrogén kilégzési teszt: két-három órát vesz igénybe. A vizsgálat alapja a kilélegzett levegő hidrogén (H2) tartamának vizsgálata. Jelentősége bizonyos emésztési folyamatok non-invazív módon történő meghatározásában van. A módszer alapját az képezi, hogy hidrogén gáz a szervezetben csak a szénhidrátok bélbaktériumok által végzett erjesztése (fermentációja) révén keletkezik.
    Az úgy nevezett  diszacharidok (laktóz /galaktóz+glükóz/, laktulóz /galaktóz+fruktóz/), és monoszacharidok (glükóz, fruktóz) kóros lebontása hatására a bélrendszerben hidrogén gáz képződik, ennek a kimutatása történik a hidrogén kilégzési teszt módszerével.
    A kapott eredmény többféle állapotról nyújthat felvilágosítást attól függően, hogy milyen tesztanyag kerül alkalmazásra.
Mivel a laktóz vagy tejcukor nem képes közvetlenül felszívódni az emésztés során, így a vékonybél bolyhainak tövében található sejtek és a normális bélflóra baktériumai által termelt laktáz enzim bontja a tejcukrot egyszerű cukrokká: glükózzá (szőlőcukor) és galaktózzá.
Az így lebontott monoszacharidok vagy egyszerű cukrok már képesek felszívódni az emésztőrendszerből a véráramba.
Így válik alkalmassá, a laktóz oldattal végzett hidrogén kilégzési tesztvizsgálat a laktóz intolerancia igazolására.
Amennyiben nem termelődik laktáz enzim, akkor a laktóz bakteriális erjesztés útján bomlik hidrogénre és szerves savakra. A kilélegzett levegőben mérhető jelentős hidrogén gáz koncentráció növekedés laktózintoleranciára utal.
Ezt a jellegű vizsgálatot használják laktulóz-, fruktózmalabszorpciós betegség megállapítására is, természetesen akkor laktulózzal, vagy fruktózzal végzik el a próbát!
  • másik megoldás a vérvétel (vérszérum glükózszint mérés)
  • laktóz tolerancia-vizsgálat Ritkán előfordulhat, hogy a laktáz enzim hiányát (vagy mennyiségét) gasztroszkópia során mintavételezett vékonybél biopsziás mintából határozzák meg. Ezt általában akkor végzik, ha egyébként is szükség van gasztroszkópiás vizsgálatra!
  • széklet savasságának megmérésével, illetve a bél szövettani vizsgálata A pici babáknál, gyermekeknél (a laktóz adása miatti mellékhatásokból adódód problémák elkerülése miatt) a széklet savasságának megmérésével is alaposan gyanítható a laktózintolerancia
Ha már tudjuk, milyen vizsgálatokkal juthatunk közelebb a megoldáshoz jöjjön egy kicsit több információ a másodlakos intoleranciáról :)

másodlagos laktóz-intolerancia okai
A másodlagos laktóz-intolerancia egy alapbetegség következtében alakul ki. A másodlagos laktóz-intoleranciát ezért szerzett laktózérzékenységnek is nevezik. A másodlagos laktóz-intolerancia gyógyítható! Az alapbetegség kezelésével és a bélflóra helyreállításával a szerzett laktózérzékenység is elmúlik. Mik okozhatnak másodlagos laktóz-intoleranciát? Vírusos bélfertőzések, cöliákia (azaz gluténérzékenység), antibiotikumok szedése során is kialakulhat. 

Sokszor gyógyszerek szedése során alakul ki a szerzett tejcukor-érzékenység:
Kiváltó ok: Gyógyszerek: Antibiotikumok, egyes kemoterápiai gyógyszerek
gluténérzékenység szövődményeként is alakulhat ki szerzett tejcukor-érzékenység:
A gluténérzékenység szövődményeként is alakulhat ki szerzett tejcukor-érzékenység:
Kiváltó ok: A szervezetbe glutén tartalmú étkezéssel bevitt glutén által kiváltott, élethosszig tartó vékonybél-nyálkahártya elváltozásával járó autoimmun betegség.

másodlagos laktózérzékenység hátterében vírusos megbetegedések, fertőzések is állhatnak.

Kiváltó ok: Főként calici-, rota-, enterális adeno-, astro-, corona vírusok okozta hasmenés miatti bélflóra kihalás

Krónikus hasmenés:  Mikor van krónikus hasmenés?

  • ha már legalább 2 hete tart
  • naponta 2-nél több alkalommal kell a toalettre rohanni
  • ha e híg, folyékony a széklet
Hol lehet a probléma?
  • Vékonybelek betegségeiből származó vizes, nagy mennyiségű, akár emésztetlen ételt is tartalmazó a széklet
  • Vastagbél betegségekből származó kevesebb, de híg, és esetleg nyákos-, véres a széklet

Kiváltó ok: Emésztőrendszert érintő betegségek, például:
  • Chron betegség
  • colitis ulcerosa
  • irritábilis bélszindróma
  • cöliákia, gluténintolerancia
  • pajzsmirigy túlműködés
  • emésztőenzimek hiánya
  • ételallergiák
Következő részben jöhet a kezelés és egy kis diétás ismeretek.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése