2015. szeptember 12., szombat

A laktóz intolerancia 1 rész.

Sziasztok!
Ma egy olyan dologra szeretném felhívni a figyelmet ami nagyon sokunkat érint mégpedig a Laktóz intolerciára ami sajnos engem sem kímél, nagyon sokáig tartott mire rájöttem, hogy a kellemetlen tüneteim erre vezethetőek vissza. Az első részben magáról a betegségről szeretnék írni nektek, saját tapasztalatok illetve internetes megjelenések alapján. Még szeretném majd két-három részben tovább vinni a témát, mit használok, mit eszek stb stb. 

A laktóz intolerancia (tejcukor érzékenység) az emésztőrendszer érzékenysége, amit a laktóz (tejcukor) emésztésének, feldolgozásának hiánya jellemez. A vékonybél bolyhainak tövében található sejtek és a normális bélflóra baktériumai által termelt laktáz enzim bontja a tejcukrot egyszerű cukrokká: glükózzá (szőlőcukor) és galaktózzá. Ezek az egyszerű cukrok már képesek felszívódni az emésztőrendszerből a véráramba. A tejcukorérzékenység a laktáz enzim hiánya ill. csökkent termelődése, aminek következtében az összes tejcukor vagy annak egy része lebontatlanul kerül tovább a vékonybélből.  Amit a vastagbél baktériumai bontanak le gázokká. Két gramm tejcukorból (kevesebb mint fél dl tej laktóztartalma) közel másfél liter gáz képződhet.

Az egészséges ember gond nélkül el tud fogyasztani 2dl tejet mert lebontja szépen a vékonybél bolyhai. De amit tudni kell a tejcukorérzékenység nem azonos a tejallergiával ami a fehérje-érzékenység egyik fajtája.

 A laktóz intolerancia három főbb csoportra osztható:

  • Született laktóz intolerancia: ezzel nagyon ritkán találkozhatunk. A baba szervezete képtelen a laktáz-enzim termelésére, a panaszok már az anyatejes táplálás alatt jelentkeznek.
  • Elsődleges laktóz intolerancia: leggyakoribb formája a genetikailag kódolt (genetikai laborvizsgálattal igazolható) laktáz termelés csökkenése, hiánya. Az életkor előre haladtával fokozatosan csökkenő laktáz-szint miatt alakul ki. A gyermekkor után kezdődik, a kamaszkor végére, illetve fiatalkorban jellemző. Ebben az esetben ritkán jelenik meg a laktáz-enzim termelésének teljes hiánya, inkább egy alacsonyszintű enzimtermelés jellemzi.
  • Másodlagos, laktóz intolerancia: ebben az esetben a tejcukor érzékenység egy szerzett és visszafordítható állapot. Ilyenkor az egyén genetikailag képes ugyan a tejcukor emésztésére, de az enzim termelődését környezeti faktorok zavarják. Jellemzőit tekintve átmeneti vagy tartós fajtája ismeretes, függően a vékonybél (belső falát) károsító hatástól.
Az átmeneti tejcukor érzékenység gyakran olyan gyógyszerek szedése után jelentkezik, amelyek átmenetileg károsítják az emésztőrendszer, bélrendszer falát, úgymint: antibiotikumok, nonszteroid gyulladáscsökkentők, kemoterápiás készítmények.

 A komolyabb, tehát tartós laktóz intolerancia emésztőszervi, bélrendszeri betegségek kísérőjeként jelentkezik, pl. bakteriális bélfertőzés, Crohn-betegség, lisztérzékenység (cöliákia), paraziták (bélférgek), daganatok, a bél sugárterápiával kapcsolatos sérülése, vagy emésztőrendszeri allergia miatt.

Lássuk a tüneteket:

  • kellemetlen közérzet
  • gyomorfájdalom
  • puffadás
  • hasmenés
  • hányinger vagy hányás
Nekem mondhatom azt, hogy hála istennek csak a másodlakos laktóz intoleranciám van, ami azt jelenti, hogy visszafordítható kemény munkával, de meglehet csinálni, remélem... A tünetekből nekem szó szerint mindegyik megvan/volt. Sokszor evés után fél-2 órán belül úgy néztem ki mint egy 4hónapos kismama, folyamatosan rohangáltam a wcre megállás nélkül hányingerem volt. A kezelésemre a Millandjoyt kezdtem el szedni, de erről majd a késöbbiekben, hogy mennyire vált be.

A következő részben a megállapításról és kicsit bővebben a másodlagos intoleranciáról fogok írni. Utána az étkezésről mit hogyan és miért :) 

6 megjegyzés:

  1. A tejet én sem tudom meginni, egy decit sem. Szerencsére a tejtermékekkel nincs gond. Lehet, visszafordítható, de nem agyalok rajta, mert már nem is kívánom a tejet, megvagyok a sajtokkal, vajjal, joghurttal. Pár éve alakult ki, lehet, előtte is volt, csak nem ennyire durva. Viszont az arcom szépen letisztult, mióta elhagytam a tejet :)

    VálaszTörlés
  2. Nálam mindennel gond van amiben van laktóz, Tehát még egy kis vékony szelet sajt is gondot okoz :S

    VálaszTörlés
  3. Sajnos engem sem került el a laktóz intolerancia,ami mellé nálam még a tejfehérje érzékenység is társul.Sajnos így sem a Mill and Joy,sem a laktózmentes termékek nem válnak be :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Uh hát sajnálom, tényleg nagyon rossz lehet így, hogy akkor még nagyon segítség sincs.

      Törlés
  4. Nekem tejfehérje allergiám van, ami csak azért szívás, mert a legtöbb dologban van tej, a szójatej és társai pedig hiába helyettesíthetik elméletileg, gyakorlatilag tök más íze lesz tőlük a ételeknek, még a kakaónak is, szóval nem az igazi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A szójatejet én is próbáltam annak nincs olyan íze. Én a laktóz mentes tejből pl a Mizonál teljesen más ízt érzek nem tej íze van...

      Törlés