2015. szeptember 23., szerda

{Vigyázz! Kész! Posztolj!} Stresszkezelés


Sziasztok! Na, a mai témában nem vagyok jó, sőt kb. mindig elbukom 1-1 ilyen szituációban. De megpróbálom összeszedni, én hogy próbálom oldani a stresszt illetve mivel sikerül levezetnem.


 Volt időszak mikor csapkodtam, ha kellett földhöz vágtam valamit, akkor az segített, ez sem tartott sokáig. Főleg ha napi szinten sok stressz ért, otthon a suliban stb. stb. Nem nagyon tudtam levezetni a dolgot már így sem, ezért keresni kellett valami mást.

Most jelenleg a sírjuk ki magunkat vagy éppen káromkodjunk a módszerem, csak az utóbbit utálom. Így marad az első, ami annyit tesz, hogy ahogy valami kis stressz ér én már zokogásba török ki. Ami tény és való nem a legjobb módszer mert, így ha valami bántás ér rögtön tudják, hogy telibe találtak. Gondolkodom a stressz labdán, de fogalmam sincs, hogy hol tudnék ilyet venni nem túl drágán. Ha valaki tud, ilyet kérem, szóljon:)

De egy pár ötlet még, amivel könnyebb átvészelni a stresszt:

Autrogén tréning: 

Sok ilyen tréning van a neten, nekem egyszer a gyerekorvosom adott egy 3 részből álló ellazuló zene anyagot, ami igazából egy relaxálo zene alatta lazító szöveg van. Az első az egy 60 perces rész ahol egy teljes ellazulás van a lábujjainktól a fejünk búbjáig. A második rész már egy 30 perces ahol kicsit gyorsabban önállóbban megy a lazulás. A harmadik rész az 20perces és itt már egyedül lazulsz el. Én a második részig jutottam el, de azt is csak egyszer sikerült megcsinálnom, majd leálltam vele, mert minden este kellett csinálnom, csak volt mikor a 60 perces alatt elaludtam, így kicsit fölöslegesnek éreztem.
Ha erre nincs lehetőségünk, akkor próbáljunk valami szépre gondolni és avval a széppel lenyugodni. 


Levegővétel
A légzés is elengedhetetlen dolog  a stressz levezetésében mindenki azt mondja, hogy ha ideges vagy végy egy mély levegőt és megnyugszol. De nem mindegy, hogy milyen levegőt veszünk a legjobb, ha elsajátítjuk  a jógalégzést. Mivel nem mindenki ismerheti milyen is ez a légzés így leírom: három fő szakasza a hasi légzés, a közép- vagy mellkasi légzés, valamint a felső- vagy tüdőcsúcsi légzés, és az igazi jóginál már ezeknek a határait sem lehet megkülönböztetni. Rengeteg jó hatása van még a stressz oldáson kívül, így érdemes ellátogatni 1-2 jóga órára.

Tornázz:

Mindenki tudja, hogy a mozgás stressz oldó, főleg a futás, de ha a munkahelyünkön vagyunk, akkor nem tudunk futni vagy éppen fitneszterembe rohanni. Így kénytelenek vagyunk 1-2 kisebb gyakorlatot végezni.


Ti mivel oldjátok a feszültséget?

2 megjegyzés:

  1. Mi kaptunk stresszlabdát a munkahelyen, ez egy sima szivacslabda, csak logós :)
    Úgy gondolom, mindenkinek magának kell rájönnie, mi válik be nála. Akarattal el lehet nyomni a stresszt abban a pillanatban, de később eléggé elveszi az energiát, mindenképpen ki kell pihenni, fel kell töltődni. Nekem ez a módszerem, hogy akkor tudom, hogy nem lehet pánikolni vagy ordítozni vagy bármit, de később levezetem, magamra szánom az időt, ha vége. Mivel stresszhelyzetben képtelen vagyok enni, akár napokig is, ezért fontos utána a nyugalom. Az esti pohár borra is rászoktam, amikor a meló volt stresszesebb, na ezt nem ajánlom, mert ugyan könnyebben elalszik az ember, de éjjel felébredtem és kattogott az agyam. Ha rajtam múlnak a dolgok, akkor könnyebb megoldani a stresszforrást, de ha nem, hát az szívás.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én még egyenlőre nagyon nem tudom kezelni, de most próbálok arra gondolni, hogy nem szabad idegeskedni mert terveim vannak és az idegeskedés nem tesz jót.

      Törlés